Colon iritabil

Colon iritabil

Intestinul subțire (numit astfel deoarece diametrul său, de 3 cm, este cu mult mai mic decât diametrul intestinului gros, de 8 cm) reprezintă segmentul aparatului digestiv, situat între stomac și colon (intestin gros). Poate avea o lungime de până la 7—8 m.

Intestinul subțire constă din 3 părți:

Duodenul

Jejunul

Ileonul

Marea majoritatea a proceselor, ce se desfășoară în cadrul digestiei, au loc în intestinul subțire, printre care cele mai importante procese ar fi:

descompunerea grăsimilor în acizi grași

descompunerea carbohidraților complecși în glucoză

ruperea lanțurilor peptidice ale proteinelor și transformarea în aminoacizi simpli

absorbția aminoacizilor, acizilor grași și glucozei în sânge

Sindromul de intestin iritabil reprezinta o afectiune intestinala care determina dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipatie. Este o boala cronica, dar care poate fi ameliorata.  Cauza exacta a sindromului de intestin iritabil este necunoscuta.

Cu toate acestea, medicii specialisti cred ca o comunicare intre creier si tractul gastrointestinal reprezinta cauza acestui sindrom. O combinatie complexa de elemente, incluzand stresul psihologic, statusul hormonal, sistemul imun si neurotransmitatorii, par sa interfere cu mesajele dintre creier si intestin.

Aceasta comunicatie anormala determina contractii sau spasme abdominale, care cauzeaza adesea crampe. Aceste spasme, fie accelereaza tranzitul intestinal, determinand diareea, fie il incetinesc, determinand constipatia.

Persoanele care sufera de SII au un intestin anormal de sensibil. Nu se cunoaste motivul pentru care intestinele lor reactioneaza puternic la elementele care contribuie la aparitia acestei boli.

Apare durerea ca raspuns la unul sau mai multi factori, printre care:

-                  alimentarea, desi nu exista anumite alimente care sa se asocieze in mod particular cu SII - stresul, poate afecta miscarile intestinale si modul de percepere a durerii; are acelasi efect la persoanele sanatoase - balonarea abdominala - modificarile hormonale, cum ar cele din timpul ciclului menstrual - unele antibiotice, cum ar fi eritromicina - factori genetici, SII apare mai frecvent la persoanele cu istorie familiala de SII.

Simptome: Medicii specialisti folosesc adesea o lista de simptome, cunoscuta ca si criteriile Rome II, pentru a o diferentia de alte tulburari intestinale. Cu toate acestea, chiar daca nu sunt prezente toate simptomele din lista, poate fi SII. Se considera ca fiind SII, daca durerile sau disconfortul abdominal sunt continue sau apar si dispar pe o perioada de cel putin 12 saptamani (nu trebuie sa fie consecutive) in timpul ultimului an, plus 2 din urmatoarele 3 conditii:

- durerile sunt ameliorate dupa emisia de fecale - frecventa scaunelor se modifica - aspectul sau forma scaunului se modifica. Prezenta oricaruia dintre urmatoarele simptome sprijina diagnosticul de SII. Severitatea simptomelor indica clasificarea SII.

Modelul de tranzit intestinal

In SII, tipul tranzitului intestinal variaza cel putin in 25% din timp. Sunt posibile doua sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

- tranzitul intestinal poate fi, fie accelerat (diaree) fie intarziat, avand mai mult de 3 scaune pe zi sau mai putin de 3 pe saptamana - materiile fecale pot varia in marime sau consistenta (tari si creionate sau moi si apoase) - senzatia de defecatie imperioasa sau incompleta - balonare abdominala sau borborisme (sunete abdominale, bolboroseli).

Alte simptome intestinale

Unele persoane care sunt constipate prezinta dureri abdominale joase, care sunt urmate, de obicei, de diaree. Alte persoane prezinta dureri si constipatie usoara, neurmate de diaree. Alte simptome:

- balonarea abdominala - emisie de mucus odata cu scaunul.

Simptome nongastrointestinale

Infara de simptomele intestinale mai pot aparea:

- anxietate sau depresie, oboseala, cefalee (dureri de cap), gust neplacut, durerile dorsale (de spate), tulburari de somn (insomnia) care nu sunt determinate de simptomele de SII, tulburari sexuale, cum ar fi dispareunia (dureri la contact sexual) sau scaderea libidoului, palpitatii, tulburari urinare (senzatia de mictiune imperioasa, mictiuni frecvente, golire incompleta a vezicii urinare). Simptomele apar cel mai adesea dupa mese, in timpul unei perioade de stres sau in timpul menstruatiei.

 În zona intestinului subţire au loc 60 % din procesele inflamatorii ale mucoasei. La nivelul intestinului subţire are loc un important proces de absorbţie a vitaminelor şi mineralelor. Dacă această zonă este afectată, corpul se va anemia.

Această zonă poate fi detoxifiată foarte uşor, cu beneficii imense pentru organism. Se recomandă pentru început 12 şedinţe, în cadrul cărora se va putea observa eliminarea unei mari cantităţi de dejecţii organice. Simptomele eventuale ale colitei vor dispărea după chiar primele 2-3 şedinţe.


Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.