Pentru anumite afecțiuni, vom prezenta, pe lângă cura internă, un tratament de uz extern care va completa efectele acesteia.
ACNEE, suprainfecție de origine seboreică, ce se caracterizează prin apariția coșurilor, a pustulelor mai mult sau mai puțin vindecate. Este un handicap estetic pentru cei tineri.
Apare frecvent la pubertate. Consultați -vă medicul.
Uz intern.
Ca o completare la recomandările fitoterapeutului sau ale homeopatului, preparați seara un lapte de argilă.
- Un pahar de apă minerală cu o linguriță de pudră de argilă, lăsați toată noaptea să se decanteze.
- Agitați și beți laptele de argilă în fiecare dimineață.
Uz extern.
În completarea acestei cure, preparați o pastă de argilă pentru o mască , cu următoarele ingrediente. Se pune într-un vas argila verde cu puțin ceai de musețel. Faceți o pastă moale și cât mai emolientă posibil. În completare la aceastî mască se face o inhalație astfel: într-o cratiță, vărsați unul-doi litrii de apă, adăugați un pumn de cimbrișor și puneți la fiert. Opriți fierberea, asezați cratița pe o tavă. Puneți-vă pe cap un prosop si asezați-vă cu fața deasupra vaporilor de cimbrișor. Atenție să nu va frigeți. Pielea se va umezi, vaporii permit dilatarea porilor, curățând pielea în profunzime.
Cimbrișorul este un dezinfectant puternic, el curăță pielea și o pregătește pentru aplicarea măștii de argilă. Așteptați câteva minute, tamponați pielea cu un șervețel de hârtie, ștergeți, apoi uscați pielea. Scoateți cele cateva comendoane. Apoi aplicați, în strat gros, masca de argilă verde, în timp de douăzeci de minute, pe care ați preparat-o în prealabil. Lăsați-o să acționeze, însă fără să ajungă să se usuce. Se pregătesc bucăți de tifon îmbibate cu decoct de cimbrișor, pe care să le aplicați pe argilă pentru a păstra masca umedă. Acest tratament va fi urmat timp de două trei până la cinci săptămâni eliminând o mască din două, pe măsură ce se constată o ameliorare a stării pielii. După fiecare mască aplicați neapărat o cremă hidratantă.
Aerofagie. Reprezintă o acumulare de aer în stomac, care se produce în momentul înghițirii. Consecințele sunt inconfortabile si chiar foarte neplacute. Are ca efect balonarea care este greu de suportat si deseori inestetica. Este de preferat sa beți lapte de argilă înainte de masa de prânz. Această cură trebuie urmată minim trei săptămâni.
Anemie. Se manifestă ca oboseală generală care determină o scădere a tonusului și provoacă reacții de spasmofilie, amețeli, senzație de greată. Sunt posibile două opțiuni: cura zilnică cu un pahar cu apă cu argilă, la prânz, înainte de masa principală, sau mai simplu cura cu capsule.
Atenție, verificați ca prezicerea ”uscată la soare” să fie menționată pe ambalaj și, respectiv capsulele să fie de natură vegetală. Această cură trebuie urmată timp de trei săptămâni. Faceti o pauză de o săptămână între două cure. Continuați astfel pană la o ameliorare vizibilă. Se recomandă trei cure de câte trei săptămâni, care au ca efect o ameliorare evidentă. Nu se recomandă să asociați argila cu medicamentele.
Angină. Fie că e vorba de o formă ușoară sau de una mai gravă este impertativ sa cereți avizul medicului, pentru că angina nu este de neglijat.
Uz intern. Pentru fortificarea organismului, în paralel cu tratamentul recomandat de medic, puteți urma o cură cu lapte de argilă, timp de trei săptămâni, după rețeta scrisă mai sus.
Uz extern. În completarea rețetei medicale, faceți o compresă cu un strat gros de argilă, puteți să o încalziți și o aplicați pe zona gâtului.
Balonare. Aceasta senzație neplacută este un deranjament însoțit deseori de existența gazelor care provoacă dureri abdominale, uneori insuportabile. Argila ajută la suprimarea durerilor, absorbind gazele. Ea activează și ameliorează digestia, reducând fermentația. Pentru o rezolvare a acestei probleme începeți o cură cu argilă verde astfel:
- pregătiți un pahar cu apă plată în care adăugați o linguriță de argilă. Amestecați și lăsați să se decanteze toată noaptea.
- câteva zile beți apa limpezită, fără a amesteca, dimineața pe nemâncate. După o săptămână de cură amestecați compoziția și beți laptele de argilă rezultat. Dacă vă e greu să înghițiți argila, luați câte trei capsule cu argilă, dimineața și la prânz.
Circulația sanguină. Eficacitatea curei interne sau a băilor este remarcabilă. Ea contribuie la drenarea organismului, indiferent de varstă.
Uz intern. Laptele de argilă furnizează organismului substanțe minerale care îmbunătățesc procesul de detoxifiere. Această cură trebuie urmată trei săptamâni. Beți un pahar cu lapte de argilă dimineața, pe stomacul gol, lăsând argila pe fundul paharului. Se poate relua în cursul anului.
Uz extern. Pentru baie, lăsați să curgă în cadă apă călduță, la o temperatură de 38 grade Celsius. Adăugați în apă din cadă următorul decoct. În doi litri de apă, adăugați o mână de coji de castane sălbatice, două mâini de frunze de viță de vie roșie, lăsați să fiarbă 10 minute și să se macereze încă 10 minute . Vărsați acest decoct în cadă și adăugati 200 de grame de argilă verde, ilit, sub formă de pudră. Stați în apă 20 de minute. Faceți acest tip de baie de două, trei ori pe săptămână.
Colite. Au origini diverse si, uneori, au drept cauză germeni proveniți din surse externe sau interne. Toate tipurile de colită determină dezechilibre ale florei intestinale. Adeseori, primele semne ale acestui dezechilibru sunt micozele care complică orice tip de colită infecțioasa internă.
Uz intern. Cura cu argilă verde este recomandată în toate cazurile.
Se bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, lapte de argilă. Pentru început faceți cura de trei săptămâni. Atenție, dacă aveți un tranzit intestinal lent, progresați cu grije. Dacă suferiți de colită de mai mulți ani , continuați cura cel puțin un trimestru. Nu ezitați să prelungiți cura, în combinație cu un tratament homeopat sau de fitoterapie și cu aplicații externe.
Uz extern. Pentru a facilita resorbția inflamației, preparați o cataplasmă cu argilă, încălziți-o li aplicați-o pe zona dureroasă. Folosiți una pană la trei cataplasme pe zi, timp de o lună.
Constipație. Este important să ne gândim la drenarea intestinului, activând două organe: ficatul și vezica biliară.
Cura cu argilă
Seara, puneți într-un pahar cu apă o linguriță de argilă și lăsați să se depună pe fundul paharului în timpul nopții. În cazul aparte în care aveți probleme de transit intestinal, nu beți niciodată. Pentru o drenare eficientă se beau două-trei pahare de suc de ridichi negre în fiecare zi, timp de șase zile. Pentru reechilibrarea tranzitului intestinal, urmați o cură cu o lingură de polen, timp de șase săptămâni.
Dermatoze. Reprezintă toate afecțiunle pielii: eczemă, herpes. psoriasis, dishidroză. Pe lângă cura cu argilă se urmează și un tratament de fond, de natură homeopată sau fitoterapeutică. Argila reprezintă o completare foarte potrivită a acestor tratamente naturiste.
Uz intern. Faceti o cură cu lapte de argilă, fiind precauti în cazul în care aveți dificultăți de tranzit intestinal. Beți amestecul apă-argilă, dacă nu aveți asemenea probleme, sau beți numai apă , dacă aveți intestine sensibile. Urmați cura 3 săptămâni recomandate.
După câteva zile, poate apărea o recrudescența în zona infectată. De fapt, argila eliberează microorganismele pe care le conține, curață în profunzime și elimină toxinele care slăbesc și dezechilibrează anumite funcții vitale. În cazul anumitor infecții, cum ar fi dishidroza, completați cura internă cu comprese cu argilă.
Uz extern. Există două procedee: cataplasma și baia. Cataplasma se aplică direct pe rănile purulente sau uscate. Aplicați un strat gros de argilă pe zonele care trebuie tratate, apoi faceți baie. Umpleți cada cu apă, nu prea caldă. Adaugăți un litru de decoct din frunze de brusture si 200-300 de grame de sare grunjoasă.
Diaree. Are numeroase cauze, iar consecințele pot fi grave. Consultați-va medicul, acesta va dispune efectuarea unor analize, care vor permite înlăturarea anumitor infecții. În cazul unei probleme trecătoare, nu amânați începerea curei. În cazul în care boala diaretică recidivează, se face cura pe termen lung, se poate ajunge pană la sașe luni.
Drenare. În cazul problemelor de circulație și celulită, argila reprezintă un mijloc simplu și eficace pentru o reechilibrare delicată a organismului. Ea reușește să elimine toate toxinele, fără a provoca pierderea elementelor, ceea ce ar pune în pericol echilibrul organismului și sănătatea dumneavoastră. La cura cu argilă se ține cont de următoarele sfaturi:
Dispepsie. Această disfuncționalitate digestivă apare înainte sau după masă, provocând senzația de greutate în stomac, somnolență însoțită de dureri digestive. Digestia se va ameliora, iar senzația de greutate în stomac și somnolența va dispărea după cura cu argilă, pe tot parcursul anului, făcând o bună hidratare a organismului.
Se începe cura cu argilă în etape. Dacă sunt probleme de constipație, beți apă limpezită, pe stomacul gol. Cura se face 3 săptămâni, de mai multe ori pe an.
Hepatită. În cazul formelor cele mai grave se consultă un specialist.
Uz intern. Dacă este vorba despre o infecție cauzată de germeni, argila va determina o curățire în profunzime. Curele pot dura peste șase luni. În același timp, trebuie urmărite neplăcerile care pot apărea din cauza unui colon prea încărcat.
Uz extern. Compresele vor fi aplicate la o vreme după principalele mese, în paralel cu o cură internă și cu tratamentul medical, dacă urmați vreunul.
Cataplasmă. Se prepară o pasta groasă de argilă. Pliați colțurile pânzei și asezați compresa în apropierea unei surse de caldură, apoi o aplecați în zona ficatului. Puteti să o mențineti timp de o oră. Se aplică zilnic timp de trei luni.
Ulcer. Principalele tipuri de ulcer sunt: ulcer de stomac, ulcer venos, ulcere provocate de arsuri(expunere la raze X), răni prost ingrijite.
Uz intern. În cazul ulcerului de stomac, cu cât se acționează mai repede, cu atât vindecarea va fi mai rapidă. Faceți o cură cu argilă verde, dimineața, pe nemâncate: aceasta va reuși cu usurință să cicatrizeze. La început, puteți să simțiți arsuri mai puternice, care se vor diminua după trei săptămâni și vor dispărea după trei luni.
Uz extern. Se știe ca ulcerul poate apărea din mai multe motive: în mod natural, în prezența unor răni sau din cauza unor boli funcționale. În cazul unei persoane imobilizate la pat, trebuie să se acționeze preventiv: se așează pe pat, sub punctele vulnerabile, o compresă cu argilă având o grosime de doi cm. Se poate lăsa astfel două trei zile, verificând să rămână mereu moale și umedă. În cazul apariției escarelor, se aplică o compresă groasă pe zona crăpată și înroșită, de mai multe ori, până la dispariția rănii. Compresele să fie mereu proaspete.