Abces. Este foarte dureros, și trebuie să acționăm rapid. Se pregătește pasta de argilă verde, așa cum s-a descris mai sus, se mai adaugă o picătură de ulei esențial de cimbru și una de ulei de lavandă. Se pun 5-6 comprese pe zi, la sfârșitul zilei se sparge abcesul. Chiar dacă durerea este mai puternică, nu se renunță la comprese. Se continuă 2-3 zile pană la dispariția completă a abcesului.
Artrita. Inflamație a articulțiilor, care provoacă dureri puternice. Se consultă un fitoterapeut, se adaugă la tratamentul prescris de el și împachetări cu argilă.
Desfășurarea tratamentului. Se fierbe un litru de apă cu o mână de cimbru și una de rozmarin. Acest decoct se folosește la prepararea pastei. Se aplică compresa pe locul dureros timp de două ore. Se înnoieste de 3-5 ori pe zi. Se perseverează cel puțin 6 luni. Se recomandă în același timp și o cură pe cale internă.
Artroza. Adesea apare la articulațiile principale: coate, ghenunchi, umeri, dar și de-a lungul coloanei vertebrale.
Se recomandă o consultație medicală. În fiecare zi, aplicați pe zona dureroasă o compresă foarte groasă, care se menține timp de două ore. În caz de criză, se pot aplica pană la 3 comprese pe zi. Se fac 3 luni ingrijiri susținute.
Arsuri. Cele de gradul l se pot trata cu ajutorul argilei. Arsurile de gradul ll și lll se tratează în mediu steril.
-Mai întâi se lasă să curgă peste zona arsă un fir subțire de apă la cca 32 grade Celsius. Se tamponează delicat fără a se freca. Se pune o compresă pe epidermă, apoi un strat gros de argilă și se lasă să acționeze cam 20 de minute. Se repetă de cinci ori pe zi. Senzația de usturime se diminuează.
Dureri musculare sau curbături. Sunt posibile mai multe tipuri de îngrijiri, sub formă de cataplasmă sau de baie. Se pregătește între 1-3kg de argilă, preferabil verde. Se poate adăuga următoarea infuzie:
-într-un litru de apă infuzați 100 gr. de frunze de frasin. Lăsați să se răcească. Adăugați infuzia peste argilă, pentru a obține o pastă. Puneți un strat de argilă cu grosimea de 2-3cm, pe zona dureroasă și mențineți cel mult o oră. Acest tratament poate fi reînoit de două-trei ori pe zi, într-o perioadă de una-două săptămâni.
Bătături si negi. În cazul bătăturilor în fiecare seară se face o compresa, procedând astfel: decojiți o lămâie, tăiați coaja în bucăți de unul-doi cm, pe care le păstrați în oțet de cidru timp de două zile. Apoi scoateți bucățile de coajă, împregnate în oțet, puneți-le pe bătătură și așezați deasupra un bulgăre mic de argilă, de mărimea unei alune. Se menține pe loc un sfert de oră. Se pun două-trei aplicații pe zi. Se îndepărtează încet, puțin câte puțin, pielițele moarte care formează bătătura. Pentru negii din talpa piciorului îngrijirile sunt mai delicate, mai îndelungate. Pasta de argilă, pregatită în prealabil, se aplică în strat gros, direct pe neg și se lasă să acționeze o jumătate de oră cel puțin, maxim o oră. Se curăță în fiecare zi pielea moartă.
Eritem fesier. Argila verde se folosește sub formă de pudră, ca și talcul. Ea inhibă inflamația și reface ph-ul epidermei, grăbind cicatrizarea. Ea alină rapid bebelușul, lăsându-l să doarmă liniștit.
Crăpături ale mâinilor. Mici ulcerații ale pielii, apărute din cauza frigului sau avitaminozei. Pregătiți o pastă de argilă, destul de lichidă, folosind 100 sau 200 de grame de argilă pudră și un pahar cu apă minerală. Adăugați sucul de la o lămâie și o lingură de ulei de măsline. Aplicați argila direct pe zona afectată sau așezați mai întâi o compresă peste care puneți argila. Se schimbă compresa de 2-3 ori pe zi, se menține timp de un sfert de oră(nu o lasați să se usuce). Clătiti și ștergeți zona. apoi ungeți-vă mâinile cu puțin ulei de măsline. Se continuă tratamentul până la două săptămâni.