Generalități

Generalități

Colonhidroterapia în practica de zi cu zi

 

Există foarte multe lucruri în jurul nostru care ne pot îmbolnăvi.

Condiţiile de viaţă şi muncă au o mare importanţă atunci când vorbim de apariţia unei boli, deoarece ele pot fi declanşate chiar de această cauză şi de aceea trebuie spuse medicului atunci când avem o problemă de sănătate.

Alimentaţia
Poate să fie una din cauzele ce determină bolile prin două aspecte:

  • dacă nu se mănâncă suficient pentru a aduce organismului caloriile de care are nevoie, atât cantitativ cât şi calitativ,
  • igiena alimentaţiei corespunzătoare.

Dacă mâncăm cu mai multe lipide, glucide şi bem băuturi alcoolice, acestea sunt factori de risc pentru anumite boli şi mai ales dacă pe lângă ele mai punem şi faptul că nu facem mişcare. Mai multe lipide poate însemna apariţia : obezităţii, ateroscleroza ( cu toate localizările). Excesul de glucide, mai ales rafinate( cum ar fi ciocolata) creşte riscul de a avea diabet şi a te îngrăşa până la obezitate. Se consideră că un kilogram de greutate în plus faţă de cea ideală este egală cu un an minus de viaţă.

În cealaltă extremă găsim scăderea porţiei de mâncare care favorizează subnutriţia. Dacă această subnutriţie apare în copilărie şi pubertate vor apărea probleme în dezvoltare şi creştere iar la toate vârstele duce la apariţia infecţiilor, căci organismul nu are cu ce să lupte. Lipsa de vitamine duce la hipovitaminoze.

Alimentele care nu sunt curate, spălate sau corect igienizate duc la intoxicaţii alimentare, enterocolite, etc. Igiena  actului alimentar cuprinde: mâncarea la ore regulate, alimente mestecate corect şi încet, fără prea multe condimente şi gătite termic corespunzător.

Consumul de toxice 

În zilele noastre consumul de toxice cum ar fi: alcoolul, fumatul, cafeaua, drogurile sunt la ordinea zilei, insă ce inseamnă acest lucru? Însemană ingrijoare deoarce pot să ducă la grave boli dacă sunt consumate pe termen lung şi nu numai.

Abuzul de alcool - are multe agresiuni asupra corpului uman. Efectele pe care le face apar atunci când sunt consumate cantităţi mari, zilnic şi favorizează apariţia numeroaselor boli ca: gastrite, pancreatită acută şi cronică, hepatita cronică, ciroză hepatică, steatoza hepatică, neuropsihic (polineuropatia picioarelor), delir, epilepsie, obezitate, malnutriţie, etc.

Pe lângă toate acestea bolnavii pot face şi boli respiratorii din cauza scăderii rezistenţei organismului: abces pulmonar, bronhopneumonii. Tot aici putem găsi şi predispunerea la accidente de circulaţie, de muncă, conflicte sau acte criminale.

Fumatul - un obicei des întâlnit la noi în ţară şi nu numai. Este dăunător dar şi ca factor de risc pentru boli. Azi se discută despre fumători activi dar şi cei pasivi ( ce stau în jurul celor care fumează şi se expun pericolului).

Consecinţele consumului de ţigări sunt: bronşite, cancer de plămâni, ateroscleroză, tulburări de ritm cardiac, gastrite, ulcer gastric şi duodenal. Se pot complica anumite boli ce există deja instalate la bolnav: angiopatia în diabetul zaharat, hemoragia digestivă la cei care au ulcer duodenal sau asupra copilului dacă mama fumează.

Cum interacţionează fumul asupra corpului uman: efectul iritant al fumului de ţigară asupra mucoaselor, ţigările conţin produşi care sunt cancerigeni: benzopiren şi alte gudroane care se eliberează atunci când se aprinde ţigara, au efect asupra glandelor: se eliberează adrenalina şi noradrenalina care determină la rândul lor o vasoconstricţie, tahicardie, creşte tensiunea, etc.,  oxidul de carbon care se eliberează din ţigară acţionează asupra creierului,  efecte asupra sângelui: modifică concentraţia trigliceridelor, plachetelor, creşte vâscozitatea sângelui.

Abuzul de cafea - tot un obicei care poate fi clasificat ca un stimulent sau ca un toxic, totul depinde de frecvenţă şi cantitate. Consumarea de cafea poate duce la: creşterea tensiunii arteriale, tulburări la bătăile cardiace, manifestări ale creierului: insomnii, iritabilitate. Mecanismul acţiunii cafelei: se stimulează catecolamina datorită cafeinei din boabele de cafea.

Consumul de droguri - România este expusă la un pericol din cauza aşezării geografice datorită faptului că este ca o punte de legătură a orientului cu ocientul.

Consumul de droguri este unul din acele pericole iar folosirea lor nu duce decât la dependenţă. droguri mai des utilizate sunt: morfina, cocaina, haşişul şi marijuana. Pe lângă acestea apare şi aşa numita patologie de seringă - transmiterea hepatitei virale de tip B sau HIV-ul.

Abuzarea de medicamente - şi acesta este un inconvenient pentru populaţia din ziua de azi, deoarece tot mai multe persoane consumă mai multe medicamente şi fără rost pentru o simplă răceală până la tratarea unei infecţii şi luate fără nici o pregătire medicală pot avea consecinţe grave.

De exemplu: consumul de Codamin poate să afecteze rinichii (nefropatia fenacetinică), anticoncepţionalele favorizează apariţia tensiunii mari sau chiar hepatite, antibioticele luate pe termen lung pot să facă ca microbii să fie rezistenţi la ele, antiinflamatoarele (aspirina, nurofenul) poate duce la hemoragie digestivă, gastrită.

Locuinţa - este la fel de importantă ca şi restul din cauza faptului că se pot dezvolta multe boli începând de la ce umezeală există în casa respectivă, frigul, aglomerarea, igiena din casă, obiceiuri care dăunează.

Bolile mai des întâlnite sunt cele care ţin de plămâni: tuberculoza pulmonară, virozele respiratorii, astmul bronşic alergic dar şi altele cum ar fi: gripa, varicela, scarlatina, angine streptococice, scabia, oxiuroza.

În cadrul acestui tip intră şi existenţa unui animal care în zilele noastre este deja un hobby, şi odată cu el a apărut şi bolile specifice: chist hidatic (de la câine), boala ghearelor de pisică, psitacoza (boală specifică păsărilor ca: papagal, canar), toxoplasmoza (de la pisică- foarte dăunătoare la viitoarele mămici), etc.

Se cunoaşte în prezent că alimentaţia este răspunzătoare de mai mult de jumătate din toate bolile cronice.

Majoritatea acestor boli sunt însă opţionale, în sensul că depinde de fiecare persoană în ce fel se ajută pe sine înseşi prin stilul de nutriţie pe care îl adoptă.

Studiile efectuate în Europa au arătat că şase dintre cei mai importanţi şapte factori de risc pentru deces prematur (tensiunea arterială, colesterolul, indicele de masă corporală, aportul inadecvat de fructe şi legume, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, fumatul), sunt legaţi de ceea ce mâncăm, bem sau cât de mult ne mişcăm.

Dieta şi exerciţiul fizic sunt factori care, dacă sunt utilizaţi inadecvat, produc un mai mare procent de îmbolnăviri decât fumatul (9% din populaţie).

O alimentaţie echilibrată şi exerciţiul fizic regulat, împreună cu evitarea fumatului, sunt factori importanţi în promovarea şi menţinerea sănătăţii.

În România, principala cauză de deces în populaţia cu vârste între 0-64 de ani o constituie bolile cardiovasculare şi cancerul. În Uniunea Europeană, fiecare al patrulea deces este cauzat de o boală cardiovasculară şi fiecare al treilea deces este cauzat de o formă de cancer. În România, proporţia de decese prin boli cardiovasculare este mult mai mare – 35%, în schimb doar al cincilea deces este cauzat de cancer.

Unele „boli specifice” legate de alimentaţie şi inactivitate includ bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, hipertensiunea, osteoporoza şi anumite forme de cancer.

Din cauza utilizării inadecvate a acestor două componente (dieta şi activitatea fizică) rezultă o imbalanţă energetică între aport şi consum care contribuie la creşterea ratei obezităţii.

Factorii dependenţi de alimentaţie şi un stil de viaţă inactiv sunt implicaţi în:

  • apariţia a 30-40% din cancere;
  • cel puţin un deces prematur % prin boala cardiovasculară în Europa;
  • „epidemia” europeană a obezităţii şi a persoanelor supraponderale legată de apariţia diabetului zaharat cu debut la maturitate creşte riscul de boală cardiovasculară şi unele cancere şi determină moartea prematură;
  • osteoporoza şi consecinţele sale.

O problema tot mai des intalnita in zilele noastre este aceea a poluarii. Echilibrul natural al gazelor atmosferice, care s-a mentinut timp de milioane de ani, este amenintat acum de activitatea omului.

In ultimii 200 ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic si astfel tot mai multe persoane au inceput sa aiba afectiuni cauzate de poluare. 

Problema raportului dintre om si mediul inconjurator nu este noua. Ea a aparut o data cu cele dintai colectivitati omenesti, caci omul cu spiritul sau creator nu s-a multumit cu natura asa cum era ea, ci a inceput o opera de transformare a ei potrivit nevoilor sale.

Bolile cauzate de poluare sunt din ce in ce mai diverse de la simple alergii care pot degenera in astm bronsic pana la infectii sau tumori canceroase. Cei mai expusi la aceste boli sunt copiii care sufera din ce in ce mai des de bronsita, laringita, faringita, amigdalita, traheita, pneumonie, sinuzita sau astm. 

Daca tusim din ce in ce mai des, stranutam sau avem diferite exeme pe piele este clar ca poluarea incepe sa ne afecteze organismul. 

Desi poluarea este de mai multe feluri, cea mai periculoasa si de intalnita este cea industriala. Si poluarea fonica este cauzatoare de afectiuni in special ale aparatului auditiv. 

Studiile arata ca in 2007 au fost diagnostigate zeci de persoane cu tumori maligne ale buzei, cavitatii bucale, traheei si bronhiilor. 

In prezent este foarte greu sa eviti poluarea mai ales daca locuiesti intr-o zona urbana insa ne putem proteja prin evitarea anumitor activitati ce pot spori riscul de imbolnavire. De asemenea medicii recomanda consumul de fructe si legume proaspete pentru ridicarea imunitatii organismului. 

Bolile cauzate de poluare sunt foarte greu de tratat si mai grav, sunt foarte greu de prevenit. 

Iată, aşadar, câte elemente pot favoriza îmbolnăvirea omului. Cum tot ceea ce ingerăm ajunge invariabil în intestine, purificarea constantă a intestinelor este un factor, am spune, obligatoriu. Colonhidroterapia poate preveni un număr impresionant de boli, aşa cum am arătat în capitolele anterioare. De asemenea, prin intemediul colonhidroterapiei, pot surveni la suprafaţă probleme de existenţa cărora nici nu ştiam şi le putem trata la timp.

Restaurarea cât mai rapidă a unui tract digestiv sănătos este primul pas spre sănătate şi spre o viaţă longevivă, pe care, de bună seamă, ne-o dorim cu toţii!

Pacienţii care sunt internaţi în spitale vor constata deseori că intestinele lor sunt suprasatuate cu tot felul de ciuperci, fungi, toxine şi elemente de putrefacţie. Un număr mare de cazuri medicale nerezolvate se datorează faptului că nu a fost practicată colonhidroterapia, pentru a scoate la suprafaţă adevăratele cauze ale unui număr impresionant de maladii.

Astăzi, în foarte multe spitale de pe tot globul colonhidroterapia este terapia de bază, înaintea oricărui alt tratament medicamentos sau nemedicamentos. Este, de asemenea, un tratament foarte puţin costisitor. S-a demonstrat că, prin colonhidroterapie, se pot economisi milioane de euro care, altfel, ar trebui inutil investiţi în medicamente.

Iată, în principal, maladiile asupra cărora terapeutul trebuie să se concentreze şi să acţioneze imediat prin colonhidroterapie:

  • Modificări la nivel celular – prin colonhidroterapie, celulele îşi recapătă voltajul iniţial de 70-80 mV
  • Acidoza – aceasta este eliminată rapid din interiorul intestinelor şi, astfel, din organism
  • Intoxicaţii – prin curăţarea buzunarelor intestinelor, se elimină acizii şi toxinele din organism
  • Ciuperci – acestea se dezvoltă numai în mediu acid, deci odată eliminate acesta din organism, ciupercile nu mai au cum să se dezvolte
  • Afecţiuni ale colonului – dacă sunt eliminate gazele, pacientul va ajunge să aibă un scaun obişnuit, normal
  • Modificări nervoase – odată eliminate toxinele ce alterează celulele nervoase, se restabileşte şi echilibrul psihologic
  • Tulburări cutanate (endogen) – prin purificarea pielii, celulele pielii ajung să funcţioneze normal, pielea păstrează apa, deci rămâne hidratată, nu se mai pierde prin transpiraţie
  • Boli legate de vârstă şi boli de consum – cum ar fi artrita.
  • În cazul cancerului, maladiei Parkinson şi a maladiei Alzheimer, experienţa clinică este încă destul de mică pentru a ne putea permite să facem prognoze ferme. Există rezultate şi un pronostic bun în unele cazuri, pe care le-am menţionat deja.

 


Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.