Bronhiile si plamanii

Bronhiile si plamanii

Traheea, bronhiile si plamanii sunt un canal continuu prin care  aerul respirat trebuie sa treaca, prin care sangele sa colecteze oxigenul si nitrogenul ,necesare vietii.Bronhiile extensii ale traheei trimit aerul prin cei doi lobi ai plamanului.Aceasta actiune  previne acumularea excesiva de aer intr-un singur loc, provocand neplaceri. Bronhiile sunt captusite cu un tesut celular constituit din straturi,  ai caror cili  orientati spre gat, cara mucus si alte materii de la plaman spre faringe, pentru eliminare. Aceasta captuseala prezinta vase limfatice de sange si nervi.  Dedesubt este o alta captuseala cunoscuta ca submucosa  ce prezinta vase mari de sange si glandele traheale. In scop protectiv diametrul bronhiilor drepte este mai mare decat al celor stangi. 

          Daca un obiect ar intra pe  caile respiratorii , intra automat pe bronhiile drepte, fara a afecta plamanul conectat la bronhiile stangi. O sectiune transversala la nivelul pieptului, ar avea in zona inimii  cu osul stern in fata si spinarea in spate. In ambele parti s-ar vedea lobii plamanilor cu baza la nivelul suprafetei vertebrelor.  Un tesut vezicular, pleura inconjoara plamanii , fiind constituita dintr-o cavitate pleurala, imbracata pe partea cu plamanul, pleura viscerala iar pe partea opuse de pleura parietala sau costala. Cand starea organismului este proasta,  cineva stand in curent poate simti o intepatura ascutita in coaste. Doctorii ar numi-o pleurezie.

    Pleura este o struc tura elastica. De aceea cand avem asemenea dureri intepatoare, plamanul se contracta si se extinde in pleura fortand lichidul in cavitatea pleurala. Afectarea prelungita a pleurei cauzeaza inflamatii.

    Deoarece ficatul se afla sub plamanul drept, are tendinta sa-l impinga in sus, facandu-l  scurt si mai lat decat cel stang, dar avand volumul mai mare. Plamanul stang, desi mai lung, are o capacitate mai mica decat cel drept, datorita spatiului ocupat de inima in toracee.

    Prin respiratie , plamanii  furnizeaza constant oxigen inimii. Acestia colecteaza nitrogenul din aer, folosit pentru a  reaproviziona aminoacizii ce compun proteinele.

    Plamanii prezinta o structura usoara, poroasa ce pluteste in apa. Sunt conectati cu bronhiile prin multe ramuri bronhice, care se intind prin lobii plamanului, devenind  mici, in mod progresiv, ajungand la 1 mm diametru. La acest nivel se numesc bronhiole.

    Plamanii sunt  plini de saculeti microscopici asemenea strugurilor, numiti alveole, care depoziteaza aerul in sange si aduna dioxidul de carbon din sange si eliminat din sistem cu fiecare expiratie.  Astfel inspiram aer si expiram bioxid de carbon in mod constant.  Considerand acestea, aerul poluat  respirat aduce efecte negative asupra sanatatii.

    Atmosfera oraselor bogata in monoxid de carbon, gazolina, cherosen, si alte hidrocarburi, sunt responsabile pentru multe boli respiratorii determinate de intoxicarea sangelui cu monoxid de carbon. De aceea multi oameni inteligenti s-au mutat  in ultimii ani in zonele rurale.

    Fumul de tigara este mortal, dupa cum indica autopsiile fumatorilor. Alveolele au fost distruse in numar mare, lasand o culoare neagra  ca de carbune.

    Desi viata ta este in sange, aerul respirat este un factor ce determina durata si calitatea vietii, fie sanatoasa si fericita, sau intr-o stare senila.

    Starea intregului aparat respirator, de la gura si nas la trahee, bronhii si plaman, depind si de curatirea colonului. Nu poti scapa de aceasta faza. Fermentarea si putrefactia in colon au efect asupra oricarei parti anatomice si astfel a intregului corp. Am descoperit de-alungul anilor ca fiecare persoana venita cu probleme respiratorii si care si-a curatat corpul prin irigari ale colonului, si-au gasit usurarea si in mod frecvent disparitia bolilor.


Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.