Argila verde si frumusetea

Argila verde si frumusetea

 

Argila prin compoziția ei, aplicată sub formă de mască de înfrumusețare, are ca efect purificarea, în cazul acneei, și dă strălucire tenului, fie că este vorba de o piele grasă, normală sau foarte uscată.

Argila reglează activitatea glandelor sebacee, reechilbrează nivelul pH-ului și elimină încet-încet, aspectul inestetic determinat de coșuri. Aplicată ca îngrijire de uz extern, argila reactivează terminațiile nervoase prezente in piele.

  Îngrijiri ale feței. Argila verde este recomandată pentru epidermele grase, cu aspect lucios, dar ea are un efect reechilibrant asupra tuturor tipurilor de piele, chiar si asupra celor mai sensibile, mai reactive,  fie ca prezintă probleme cu coșurile, cu acneea sau că sunt atone. Masca se tine 15-20 de minute, se folosesc tampoane demachiante și inchideți ședința de ingrijire aplicând o cremă hidratantă.

 

GOMAJ PENTRU TEN GRAS. Se pune într-un vas o linguriță de argila verde și o linguriță de migdale pisate in bucați mari, se adauga apa minerală sau loțiune de albastrele, pană se obține o pastă emolientă.

Întindeți din plin această pastă pe intreaga suprafată a feței. Cu vârfurile degetelor, se masează in cercuri mici, accentuând masajul pe părtile laterale ale nasului, pe frunte si pe bărbie. Se clateste cu apă curată. Se aplică o mască din argilă verde,  cu efect de curațire și absorbant. Apoi se aplica o crema hidratantă pe pielea curată.

 

GOMAJ PENTRU TEN NORMAL. Într-un vas se pune o lingură de argilă verde si o linguriță de mieji de caise, pisați in bucăți mărișoare. Se amestecă argila cu puțină loțiune din flori de portocal, spre a obține o pastă foarte emolientă. Aplicați pasta ca pe o mască, pe fața intreagă și cu vârfurile degetelor descrieți cercuri mici, masand ușor. Clătiți cu apă curată, uscați fața și aplicați o cremă hidratantă.

 

MASCA PENTRU TEN GRAS. Se pregătește cu argilă verde si cu sucul proaspăt obținut dintr-o jumătate de castravete; trei linguri de argilă verde cu puțin suc de castravete, pentru a obține o  pastă emolientă. Se întinde pe fața, din belșug. Pe zonele cu pielea cea mai grasă(frunte, părțile laterale ale nasului, bărbie), aplicați câteva felii subțiri de castravete. Lasați să acționeze 20 de min. ,  apoi îndepărtați mască folosind apă calduță. Uscați epiderma și aplicați o cremă hidratantă. Această mască poate fi facută de 2-3 ori pe săptamănă.

La  o ameliorare evidentă, aplicarea măștii se distanțează la o săptămănă.

 

MASCĂ PENTRU CURĂȚIREA TUTUROR TIPURILOR DE TEN. Curățați pielea folosind un lapte demachiant, cu efect de catifelare, spre a o pregăti pentru aplicarea măștii. Se prepară o emulsie din:  două linguri pline de argilă verde, cu o linguriță de pudră de migdale. Totul se amestecă cu puțin suc de portocale. Masca se lasă să acționeze   5-10minute. Curățați masca folosind tampoane demachiante si apă călduță. Apoi se aplică o crema potrivită pt. epiderma dvs.

 

MASCĂ PENTRU LUMINOZITATEA TENULUI. Argila verde este una dintre argilele care dau strălucire tenului într-un mod spectaculos. Sunt necesare numai câteva ingrediente: două linguri pline de argilă verde ilit, un vârf de degete de fulgi de ovăz, muiati cateva minute in lapte cald, 4-5picaturi de ulei esențial de smirnă. Se aplică preparatul si lasați -l să acționeze un sfert de oră. Înainte de aplica masca, pregătiți o infuzie din flori de trei- frați –pătați. Cand veți aplica masca, îmbibați câteva comprese groase în infuzia încă foarte caldă si se pun pe zonele mediane ale feței(frunte, nas si bărbie), timp de cateva minute. După 10-15 min. Se indepartează masca, se usucă epiderma, si se unge pielea cu crema hidratantă.

 

MASCA PENTRU TEN ACNEIC. Se face o infuzie din conținutul unui pahar cu apă,  un vârf de degete de frunze de lipan, un vârf de degete de frunze de trei-frați-patați. În alt vas se pune o lingură de argilă verde, o lingura din infuzie,  o lingurință de fulgi de ovăz sau frimituri din pâine integrală. Se amestecă si se aplică direct pe coșuri, pt. 20 de min. Se îndepartează masca cu infuzie de lipan apoi restul măștii se pune pe toată fața,  pentru un sfert de oră. Se  curăță pielea si se hidratează.

Se reia tratamentul de 3-4 ori pe săptămână. După căteva zile de cură, coșurile nu mai apar.

 

ÎNGRIJIRI CORPORALE. Băi care subțiază. Fie că ne pregătim de vacanță, sau după naștere, băile reprezintă un ajutor care nu trebuie neglijat, pentru a slăbi și a recăpăta o siluetă mai sveltă. Se pot face 3-4 băi pe săptămână, timp de 20 de minute. În amestecul de plante și argilă puteți să adăugați toate aromele care sunt in acord cu dorințele dvs. cele mai rafinate. Trebuie insă să respectați urmatoarele reguli.

  1. Un kg de argilă albă, roșie sau verde, tinând cont că argila verde are mai multe avantaje.
  2. Într-un vas mare, fierbeți urmatoarele plante medicinale: o mână de rozmarin, o mână de frunze de vița rosie, o mână de frunze de coacăz negru.
  3. În ceea ce privește esențele aromatice, acestea sunt numeroase, alegerea este a dvs.
  4. Înainte de fiecare baie luați un centrimetru si notați-vă intr-un carnețel toate dimensiunile coapsei, abdomenului si a șoldurilor, astfel veți putea urmari evoluția acestei cure.

 

ARGILELE COLORATE. Culoarea argilelor se datorează oxizilor pe care îi conțin. Mai ales oxizii ferosi sau ferici. Complexitatea compoziției este atât de mare, încât ar fi nevoie de multe pagini pentru a o descrie.

Prin urmare, oxidarea este una dintre particularitațile importante și fundamentale pentru colorarea argilelor. Argilele roșii, galbene sau maro conțin oxizi ferici datorită cărora au  aceste culori strălucitoare, oxidul feric  fiind un ion saturat, care nu se mai degradează. Argila albă face excepție, culoarea acesteia datorându-se unui procent ridicat de aluminiu;peste 25%: este elementul esențial care îi dă această culoare alb argintie.

Argila roz, este un amestec de caolin rosu și alb. Aceste minerale adăugate dau o culoare roz delicată, potrivită pentru o fi utilizată in cosmetică. Ea este mai bogată in oligoelemente decât argila albă. Structura sa stratificată și sub formă de benzi îi conferă o importantă putere de absorbție, rămânând, totuși, elastică. Își pastrează aceeași moliciune și neutralizare, datorită caolinului alb. Servește la obținerea maștilor și a preparatelor cosmetice. Este potrivită pentru toate tipurile de piele flască, fragilă și sensibilă.

 

Argila albă. Cea mai cunoscută dintre argilele colorante este caolinul sau argila albă. El se formează in mediul acid, sărac in cationi. E incarcată de aluminiu, ai caror ioni nu migrează. Ea este saracă in oligoelemente. Este un produs neutru, fara o acțiune deosebită. Hidratarea se va produce rapid, dar nu are ca efect umflarea. Este recomandată pentru pielea foarte sensibilă. Ea se folosește sub formă de pudră de talc pentru fesele bebelușilor, se adaugă cu ușurință preparatelor cosmetice. Este folosit, in special, în industria ceramică și în alimentația animală.

 

Argila roșie este un amestec natural de mai multe tipuri de argilă: ilit, caolinit și smectit. Oxidarea sa ferică îi conferă o culoarea rosie- ruginie. Structura sa este sub formă de foi, elementele sale sunt asemănătoare cu  ale altor produe argiloase ca ilitul verde sau montmorilonitele. Precizarea „uscată la soare”, prezentă pe ambalaj, reprezintă un criteriu de calitate. Argila roșie naturală este recomandată pentru o piele grasă, dar fragilă. Are efect de curațire, tonificând delicat. Totuși rămâne un produs pentru uz extern. Adăugată in numeroase măști sau in apa de baie asigură o ingrijire delicată. Din prudență, argila roșie nu se va folosi pentru uz intern.

 

 

 

Argila galbenă. Folosită de mulți ani pentru ingrijirea feței, este un ilit care conține numeroase elemente identice cu ale argilei verzi.   

Procesul de oxidare este identic cu cel al argilei roșii, având in vedere etapa ferică. Cea galbenă curăță însă mai bine porii si este mai puternică  decât argila roșie. Este potrivită pentru o epidermă normală sau cu tendință spre  îngrășare si sensibilă.

Calitatea argilelor colorate. În general, argilele nu afectează pH-ul pielii și nu provoacă alergii sau iritații cutanate, atunci când sunt folosite sub formă de mască sau de băi. Aceste argile sunt  considerate mai delicate, mai neutre pentru epidermele sensibile.

Preparatele. Sunt identice cu cel obținute din alte tipuri de argilă și se pot amesteca toate elementele necesare obținerii de maști sau de băi.

Reacțiile sunt mai neutre, din cauza efectului mai puțin absorbant.

Deci aceste argile sunt polivalente pentru epidermă.

 

ÎNGRIJIRI NATURALE ALE PARULUI

 

Alopecie, căderea părului de pe cap sau de pe corp.      Într-un vas din ceramică sau din sticlă, se pune 200-400 gr. de argilă albă, adăugați 2-3 picături de esență de rozmarin și apă călduță. Se aplică această pastă pe pielea capului cu ajutorul unei pensule, timp de 20 de minute. Se clătește din abundență cu apă călduță . Se  fac 2-3 aplicări pe săptămână pană la sase luni.

 

Argila albastra. Este foarte complexa. In țara noastră, este un mare zăcământ de argilă albastră la RÂCIU, in judetul Mureș. Argila albastră UNTOASĂ de RÂCIU are în componență cca 41 de minerale si  oligoelemente, ceea ce o face să fie UNICĂ.

Compoziția aceasta poate acționa pe mai multe procese metabolice deodată, ameliorând imunitatea si sănatatea omului. Calciu, magneziu, potasiu, fier, siliciu, sulf, titan, sodiu, clor, aluminiu, mangan, cupru,  iod, seleniu, crom, molibden, fosfor, germaniu, zinc, argint, brom, vanadium, rubidium, bor, etc, fac din argila albastră aproape un panaceu universal in vindecarea bolilor. Afecțiunile tratabile cu produse din argilă albastră sunt: acnee, afecțiuni ale prostatei, alopecie, arsuri de piele, cancer, leucemie, criză hemoroidală, dermatoze, hepatită, gastrite, ulcere, infecții urinare,  litiază renală, gingivite, conjuctivite, cataractă, osteoporoză, pancreatită, nevroze, plăgi, furunculi, reglarea tensiunii arteriale, colite, parazitoze intestinale, varice, tromboze vergeturi.

 

Pastrarea argilei. Trebuie pastrata in cutii din lemn. Înainte de a fi folosită ea trebuie uscată la soare. După ce a stat la intuneric mii de ani, argila se incarca cu energie solară, iar proprietățile ei terapeutice devin si mai puternice. După ce a stat la soare, argila este pisată mărunt, se trece printr-o sită de metal pentru a fi eliminate corpurile straine. Argila din adăncuri este mai activă decât cea de la suprafață.

 


Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.